Kereső

Heti hírek

Tudjuk–e jól indítani tavaszi kalászosainkat? 2015 január 07.
A BactoFil® technológia tavasszal javasolt input elme a speciálisan az egyszikű növényekre fejlesztett BactoFil® A10 baktériumtrágya.
2050-re vészesen lecsökken az egy főre jutó megművelhető termékeny talaj mennyisége 2014 december 08.
A jobb talajgazdálkodás biztosíthatja, hogy a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) fokozzák a talaj szénmegkötőképességét, mérsékelve az elsivatagosodást ,ellensúlyozva ...
Zöldségesben is védi a növényt a stesszhatásoktól BactoFil® 2014 december 03.
Egy blogban találtunk erre a cikkre. A tuladonos BactoFil®t is használt és meglepődve látta, hogy milyen jó eredményeket ért el.
Szlovákiában is jól teljesített a BactoFil®! 2014 november 25.
A LUCAGRA cég az AGRO.bio szlovákiai distribútora. A cég agrárménökei, Eva Habalová és Michal Uhrín kísérleteket állítottak be a BactoFil® B10-zel repcében Kóvárban és Rim...
Kísérlet Szarvason BactoFil® B10-zel repcében 2014 november 14.
Az AGRO.bio Hungary Kft. a Szarvasi Agrár Zrt.-vel közösen kísérletet állított be a BactoFil® B10 baktériumtrágya hatásának vizsgálatára.

Aktuális

2015.01.07. 13:48Tudjuk–e jól indítani tavaszi kalászosainkat?

A BactoFil® technológia tavasszal javasolt input elme a speciálisan az egyszikű növényekre fejlesztett BactoFil® A10 baktériumtrágya. A BactoFil® A10 egyszerre biztosíthatja a nitrogén, a foszfor és a kálium utánpótlást, támogtatja a hormontermelést, „talajfertőtlenítő” hatású, és konzekvens használat esetén javítja a talajszerkezetet. Kjutattása egymenetben, gazdaságosan megoldható.


Nitrogén, foszfor és kálium utánpótlás

Az idei szokatlanul csapadékos ősz szomorú eredményei a kevesebb elvetett őszi kalászos, a még szántatlan, szármaradványokkal teli napraforgó és kukoricatarló. Valószínűleg tavasszal nagyobb figyelem és érdeklődés fordul majd a tavaszi kalászosok felé, mivel nagy területeken tárcsáztak be őszi vetéseket. Ugyanakkor az már teljesen biztos, hogy a kint maradt napraforgó és kukorica tarlók helyén kiváló magágy már csak nehezen készíthető, a növény-egészségügyi problémákról (pl. fuzárium, rozsda, szklerotínia) nem is beszélve.

Normál esetben át lehet gondolni, hogy hova, milyen talajokra, milyen elővetemény után tesszük a kiválasztott kalászost, de látszik, 2015 tavasza sajnos nem ilyen! Azokon a területeken, ahol még kint van a napraforgó vagy a kukorica szármaradvány, ott a berögzült reflexekre alapozott talajművelés bizonyosan nem vezet eredményre, mivel a szármaradványok elbomlása tavasszal már biológiailag is lehetetlen. Az ilyen magágyba vetett mag gyenge növényállománnyal, alacsony termésátlaggal „kecsegtet”.

Éppen ezért a tápanyagutánpótlás az idei tavaszi induláskor rendkívül fontos, döntő kérdés. A BactoFil® A10 két baktériumtörzse (Azospirillum brasilense, Azotobacter vinelandii) kifejezetten a nitrifikációért felelős. Ez azt jelenti, hogy e két baktériumtörzs a nitrogént részben a talaj porózus rétegeiben lévő levegőből, részben pedig a nitrifikációs folyamat során lebomló szerves anyagokból biztosítja a növények számára.


  

Azospirillum brasilense             Azotobacter vinelandii

A BactoFil® A10 baktériumtrágya tartalmaz olyan baktériumtörzset (Bacillus megatérium), amely a foszfort mind a talaj ásványi szerkezetéhez kötött tápanyagformákból, mind a lebomló növényi maradványokból szabadítja fel. A Streptomyces albus törzs pedig a káliumot a növényi maradványokból teszi felvehetővé. 

Ezzel át is térünk a szármaradványok elbomlásának kérdésére, amely probléma idén a 2014-es év időjárása miatt különösen nagy gondot okoz.

Szármaradványok elbomlása

A fagyos talajon elvégzett szárzúzást követően BactoFil® Cell és BactoFil® A10 1-1 liter/hektáros adagjával kell kezelni a talajt BactoFil® JET alkalmazásával, majd egymenetben valamennyi szármaradványt aláforgatni. Előre gondolni kell a szinte biztosan fellépő pentozán-hatásra! A baktériumok a cellulóz bontásakor és növekedésük során egyre nagyobb mennyiségű N hatóanyagot igényelnek. A BactoFil A10 –ben lévő két igen hatékony N kötő törzs jelenléte azonban szükségtelenné teszi pótlólagos nitrogén műtrágya kiszórását. Felhívjuk a figyelmet, hogy a BactoFil® A10 már 5 C –nál használható!Talajfertőtlenítés

A BactoFil® A10 használatával jelentősen csökkenthető a talajban élő kórokozók száma. Az AGRO.bio baktérimutrágyájában található baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat.

A fertőző gombáknak mindenképpen szükségük van vasionokra (Fe++), a BactoFil® A10-ben lévő baktériumok (Pseudomonas fluorescens) pedig felveszik előlük az életfolyamataikhoz nélkülözhetetlen vasionokat és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkentik a talajból eredő fertőzési nyomást.

Hormontermelés

A BactoFil® A10 összetétele azért is különleges, mert a baktériumtörzs kombináció növekedést serkentő hormonokat (auxint, gibberellineket), vitaminokat (pl. B12 vitamin) termel, valamint kinetint szintetizál. Ezek a hormonok nagymértékben elősegítik a csírázást, a gyors és egyenletes kelést. A búza mélyre hatoló, sűrű gyökérzetet fejleszt, jóval ellenálóbbá válik. Az egyedfejlődés szabályozásában ez döntő tényező, hiszen a növény a gyökértömeget tekinti meghatározónak, vagyis ehhez igazítja a föld feletti rész növekedését. Tehát a kezdeti gyökérfejlődés alapvetően meghatározza a termés mennyiségét, ami a BactoFil® A10 baktériumtrágya használatával jelentősen növelhető.


BactoFil® A10-zel kezelt búza gyökérzete a jobb oldalon (Kamond, 2012. 12. 14.)

Ne csak a mának éljünk: talajjavítás

A jól termő talaj kialakulásához évszázadok kellenek, viszont a legjobb talajt is néhány év alatt erősen le lehet rontani. A fizikai és kémiai talajromlás mellett a talajokban már csak tizedannyi hasznos talajbaktérium található, mint amennyi szükséges lenne. A hasznos talajbaktérium csökkenés egyik megnyilvánulása, hogy a talajban lévő növénymaradványok lényegesen lassabban bomlanak el. A kívánatos talajállapot két sarokpontja a humusztartalom és a talajszerkezet. A tömörödött talajban nincs elég levegő, a hasznos baktériumok szaporodása lelassul. 

A BactoFil® technológia (BactoFil® Cell, A10, B10) használata már a második-harmadik év után egyértelmű talajszerkezet javulást eredményez, amely mind a művelhetőségben (üzemanyag felhasználás csökkenés), mind a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenésében, mind a termesztett növény kondíciójában és termésmennyiségében megmutatkozik.


BactoFil® A10-zel kezelt búzatábla a jobb oldalon (Kamond, 2012. 12. 14.)


A területi képviselőinket itt találja meg.Vissza az előző oldalra!
Copyright 2008 Agrobio Hungary Kft.