Kereső

Heti hírek

2050-re vészesen lecsökken az egy főre jutó megművelhető termékeny talaj mennyisége 2014 december 08.
A jobb talajgazdálkodás biztosíthatja, hogy a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) fokozzák a talaj szénmegkötőképességét, mérsékelve az elsivatagosodást ,ellensúlyozva ...
Zöldségesben is védi a növényt a stesszhatásoktól BactoFil® 2014 december 03.
Egy blogban találtunk erre a cikkre. A tuladonos BactoFil®t is használt és meglepődve látta, hogy milyen jó eredményeket ért el.
Szlovákiában is jól teljesített a BactoFil®! 2014 november 25.
A LUCAGRA cég az AGRO.bio szlovákiai distribútora. A cég agrárménökei, Eva Habalová és Michal Uhrín kísérleteket állítottak be a BactoFil® B10-zel repcében Kóvárban és Rim...
Kísérlet Szarvason BactoFil® B10-zel repcében 2014 november 14.
Az AGRO.bio Hungary Kft. a Szarvasi Agrár Zrt.-vel közösen kísérletet állított be a BactoFil® B10 baktériumtrágya hatásának vizsgálatára.
Humuszképződés Tabdiban, egy szerkezet nélküli talajban 2014 november 13.
A tabdii szőlősgazda, a Brúder László számolt be nekünk érdekes eredményről.

Aktuális

2014.12.08. 11:002050-re vészesen lecsökken az egy főre jutó megművelhető termékeny talaj mennyisége

A termőtalaj jó minősége kiemelkedően fontos a globális élelmiszer-termelés szempontjából, és mi nem fordítunk elegendő figyelmet erre a fontos ”néma szövetségesre” –hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, José Graziano da Silva úr a Talaj Világnapjának december 5-i előestéjén Rómában.

Az agronaplo.hu összefoglalója szerint az egészséges talaj nemcsak alapfeltétele élelmünknek, fűtőanyagainknak, gyógyászati termékeinknek, de elengedhetetlen az ökoszisztéma szempontjából is, fontos szerepet tölt be a szénciklusban, a víz megtartásában és szűrésében, továbbá javítja az árvizek és aszályok elleni természetes ellenálló képességet is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2015-öt a Termőtalajok Nemzetközi Évének nyilvánította. Ez az év holnap veszi kezdetét a Rómában, New Yorkban és Santiago de Chile-ben tartandó programokkal, amelyek a közérdeklődés növelésén túl ezen kritikus természeti erőforrásunk fenntartható használatát is támogatni kívánják.

Napjainkban több mint 805 millió ember küzd éhezéssel, alultápláltsággal. A népességnövekedés az élelmiszertermelés közel 60%-os növelését teszi szükségessé. Mivel élelmünk nagymértékben függ a talajtól, így könnyű belátni, milyen fontos, hogy termőföldjeink egészségesek és termékenyek legyenek.  Sajnos a világ termőföld erőforrásainak 33%-a romló állapotban van, a termőföldre nehezedő nyomás kritikus mértékű, a termőföld alapvető funkciói emiatt csökkennek, sőt gyakran meg is semmisülnek.

“Mindenkit arra kérek tehát, hogy aktívan vegyen részt a termőföld jelentőségének hirdetésében! 2015. fontos év lesz mindannyiunknak, mert valóban megalapozza a valóban fenntartható fejlődés útját.” - hívta fel nyomatékosan a figyelmet José Graziano da Silva.

Termőföld: veszélyben egy kulcsfontosságú erőforrás

A FAO előrejelzések alapján termőföldjeink közel harmada pusztulásnak van kitéve - erózió, tömörödés, a talaj burkolása, szikesedés, szerves anyag és tápanyag kimerülés, savasodás, szennyezés – a nem fenntartható talajművelési módszerek miatt. Ha nem változtatunk a tendencián, akkor az egy főre jutó megművelhető, termékeny talaj mennyisége 2050-re csak egynegyede lesz az 1960-as szintnek.

Egy centiméternyi talaj képződése közel 1000 évet vesz igénybe. Jelenleg a termőtalaj állomány egyharmadát pusztulás fenyegeti, és a termőföldre nehezedő nyomás kockázatos mértékűvé vált.

A termőföldet “szinte elfeledett erőforrásnak” nevezte a főigazgató. Több, fenntartható talajművelést szolgáló befektetést sürgetett, ami költségkímélőbb a helyreállításnál. „Ez szükséges az élelmezésbiztonság, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a klímaváltozás okozta károk enyhítése, de a széles körben értelmezett fenntartható fejlődés szempontjából is.”

A talajbaktériumok kiemelkedő szerepe

A Föld biológiai sokszínűségének legalább negyede a földalatti világhoz kötődik, ahol az olyan apró organizmusok mellett, mint a baktériumok és gombák, a földigiliszta hatalmasnak tűnik. Az ilyen organizmusok, beleértve a növények gyökereit is, elsődleges szerepet játszanak a tápanyagok körforgásában, segítik a növények tápanyag-felvételét, így elősegítik a föld feletti biológiai sokszínűséget is.

A jobb talajgazdálkodás biztosíthatja, hogy ezek az organizmusok fokozzák a talaj szénmegkötő képességét, mérsékelve az elsivatagosodást, ezzel tovább javítva a szénmegkötő képességet, ellensúlyozva a mezőgazdaságból származó üvegházhatást okozó gázok káros hatását.

A Föld talajtérképe

A FAO több mint 120 termőfölddel kapcsolatos projektet valósított már meg, és az UNESCO-val közösen elkészítette a világ talajtérképét. A legsürgetőbb feladatok egyike az emberiség talajjal kapcsolatos ismereteinek korszerűsítése, közérthető formába öntése és elérhetővé tétele, majd terjesztése.

Jelenleg a termőföldekre vonatkozó adatok gyakran elavultak, lefedettségükben korlátozottak és széttagoltak. A FAO egyik fontos célkitűzése egy globális termőföld információs rendszer létrehozása, mely megbízható és naprakész információval segíti a talajgazdálkodást érintő döntéshozatalt.

A FAO több kezdeményezést is tett, ilyen például a Global Soil Partnership (Globális Partnerség a Termőtalajokért), amelynek része a Healthy Soils Facility (Egészséges Termőtalajok modul).

Vissza az előző oldalra!
Copyright 2008 Agrobio Hungary Kft.