Kereső

Heti hírek

Mit lehet kezdeni a rekord mennyiségű kukorica szármaradvánnyal? 2014 október 20.
Megkezdődött a kukorica betakarítása, és a várakozásoknak megfelelően jó, mintegy 8-9 millió tonna termésre lehet számítani. Keressen pénzt a szármaradványokon!
A BactoFil®B10-zel nagyobb a termés, csökken az üzemanyag-felhasználás 2014 október 09.
Miért használja és miért éri meg a BactoFil® B10 prémium baktériumtrágya a nemzetközi és hazai díjakkal büszkélkedő bio borászatnak, a Dobosi Pincészetnek?
Országjáró körúton az AGRO.bio szántóföldi bemutatókkal 2014 augusztus 16.
Agro.bio, Syngenta, Väderstad - olyan márkanevek, amelyek képviselői a fenntartható gazdálkodás- és a talajkímélő szántóföldi technológiák mellett tették le a voksukat. Íme...
Keressen pénzt a gyökér- és szármaradványokon! 2014 július 18.
Használja ki a talajaiban lévő értékeket nagyságrendileg 100 kg műtrágya áráért!
TERMÉSBIZTONSÁG + TERMŐKÉPESSÉG 2014 július 16.
A BactoFil technológia a tavaszi vetések jelentős támogatója, amely a termésbiztonság növelésével és a termőképesség fokozásával járul hozzá az eredményes gazdálkodáshoz.

Aktuális

2014.10.20. 09:04Mit lehet kezdeni a rekord mennyiségű kukorica szármaradvánnyal?

MTI/AGRO.bio

Megkezdődött a kukorica betakarítása, és a várakozásoknak megfelelően jó, mintegy 8-9 millió tonna termésre lehet számítani az idén a tavalyi 6,7 millió tonna után - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek.

Vancsura József emlékeztetett: a kukoricának egész évben kedvező volt az időjárás, a sok csapadék sem ártott a növény fejlődésének. Így előreláthatólag rekordnagyságú, hektáronként átlagosan 8 tonna körüli termést takaríthatnak ebben az évben a gazdálkodók mintegy 1,2 millió hektárról.

Az idei jó terméshez a GOSZ elnöke szerint az is hozzájárult, hogy a gazdálkodók nagy odafigyeléssel végezték a termeléshez szükséges munkákat, és rendelkezésre álltak a jó minőségű vetőmagok is. 

Vancsura József ugyanakkor megemlítette azt is, hogy a kukorica ára most mintegy 34-35 ezer forint tonnánként, ami elmarad a tavaly ilyenkoritól.

De mit lehet tenni a szármaradvánnyal, amely a termésfüggvényében szintén rekordmennyiségű lesz?

Milyen problémát okoz szármaradvány?

- káros pentozán hatás

- segíti a kórokozó gombák (pl. fuzárium) áttelelését

- károsan hat az utóveteményre

- talajszerkezet romlás

- rosszabb vízgazdálkodás

- nehezebb talajművelhetőség

Ugyanakkor a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok hatalmas tápanyagforrást jelentenek, melyet csak baktériumok használatával tudunk a következő növény számára felvehetővé tenni.

2014. júliusi nagykereskedői árakon számolva.

Ha forintosítjuk a fenti mennyiségeket, az alábbi értékeket kapjuk, más szóval a szármaradványok elbontása nélkül hozzávetőlegesen hektáronként 32000 és 91 000 Ft közötti összegeket „dobunk ki” az ablakon.

Miért pont a BactoFil® Cell-t használja?

Jelenleg az egyetlen olyan kukoricaszár-bontó termék a piacon, melyben a szárbontásért felelős Cellvibrio ostraviensis törzs mellett két kísérő baktérium található. Használatával egyrészt kedvezőállapotba hozzuk a talajszerkezetet, kiszűrjük a káros pentozán hatást, másrészt a szár- és gyökérmaradványokban 100%-ban szerves kötésben lévő tápanyagokat a következő növény számára felvehetővé alakítjuk. Biztosítja a szárbontásban közreműködő baktériumok számára a nitrogént.

A sokéves kutatómunka során összeállított, speciális hidegtűrő mikroorganizmusok alacsony hőmérsékleten is rendkívül nagy hatékonysággal bontják a cellulóz és lignocellulóz tartalmú növénymaradványokat, mint például a kukoricaszárat. Csak ennek a használatával tudja hasznosítani a következő kultúra a bennük lévő nagy mennyiségű tápanyagot.

Cellvibrio ostraviensis: a kukorica és napraforgó szár külső burkát lignocellulóz alkotja, alatta helyezkedik el a hemicellulóz réteg, és legbelül található a cellulóz. (Lásd ábra) A BactoFil® CELL-ben található Cellvibrio ostraviensis törzs képes a lignocellulóz és a hemicellulóz igen hatékony elbontására és csak ezek után lehetséges az egyébként könnyű cellulózbontás.

A BactoFil® Cell kísérő baktériumai:

Pseudomonas fluorescens – „a talajfertőtlenítő” 

A kórokozó gombák életfolyamataihoz szükséges vasionokat, vaskelátokat képezve megköti, így azok fertőzési nyomása jelentősen csökken. Foszformobilizáló hatású.

Azotobacter vinelandii – „a nitrogénkötő” 

A cellulózbontók által termelt cukrokat hasznosítva, a növények számára felhasználható nitrogént állít elő. Javítja a növények tápanyagellátását és gyorsítja a cellulózbontás folyamatát. Nitrogéntermelése révén csökkenti a káros pentozán hatást.

A BactoFil® CELL használatának előnyei:

- a tarlómaradványok gyors és hatékony elbontása

- tápanyagfeltárás (talajból és a növényi maradványokból)

- nitrátérzékeny területen korlátozás nélkül használható

- nitrogénkötés 

- a káros pentozán hatás elkerülése

- „talajfertőtlenítés”

- javítja a talaj vízgazdálkodását

- humifikál (szerves trágyát pótol)

- jobb talajszerkezetet biztosít

Jó tanácsok:

Amennyiben a kukoricát vagy a napraforgót kalászos követi, a tarlón elvégzett BactoFil® CELL kezelést a kalászos vetése előtt kövesse 1,0 l/ha BactoFil® A10 készítmény kijuttatása. Ezzel a technológiával jelentős műtrágyaköltségeket takaríthatunk meg a korábban felsorolt előnyök mellett. 

Mikor ne használjunk baktériumtrágyát?

Amennyiben a kijuttatás idején aszály van és a talaj a bedolgozás mélységéig száraz, várjuk meg a kijuttatással a csapadékos periódust!

A kijuttatási technológiát itt olvashatja el.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, szaktanácsadóinkat ide kattintva érheti el.

Vissza az előző oldalra!
Copyright 2008 Agrobio Hungary Kft.